Papírové kapsičky na příbory SKLADEM v kategorii Gastro doplňky - Další výrobky pro stolování.

Jak správně používat dezinfekci na ruce?

5. května 2020

Naučte se, jak chránit sebe, zaměstnance a své pacienty či hosty.

Jak správně používat dezinfekci na ruce?
Naučte se, jak chránit sebe, zaměstnance a své pacienty či hosty. Tím, že se nebudete zdržovat v místech, kde je hodně lidí, vyvarujete se kontaktu s každým, kdo má horečku a kašel, a že sami, pokud budete mít podobné příznaky, mezi lidi nepůjdete, totiž efektivní prevence nekončí.
 
Hygiena rukou krok za krokem
 
Prvním krokem k efektivní hygieně rukou je jejich časté mytí pomocí mýdla a teplé vody. Ještě více bakterií se zbavíte po důkladném osušení rukou, kterého snadno docílíte jednorázovým papírovým ručníkem. Na pracovišti a ve veřejných prostorách se vyhněte univerzálním látkovým ručníkům, které jsou doslova semeništěm bakterií.
 
Výběr účinné dezinfekce
Dezinfekční prostředek na ruce musí obsahovat jednu ze tří složek: ethylalkohol (nazývaný také ethanol), isopropylalkohol (isopropanol) nebo benzalkonium-chlorid. V některých dezinfekčních prostředcích najdete dokonce směs všech tří látek.
 
Složka alkoholu v dezinfekci je rozhodující pro udržení rukou bez virů. Alkohol ničí patogeny způsobující onemocnění, jako jsou bakterie a viry rozkládající proteiny. Aby byla dezinfekce skutečně účinná, musí koncentrace alkoholu přesahovat 70 % celkového objemu.
 
Slabší roztoky mohou obsahovat jen 30 % alkoholu, což sice zpomalí rychlost reprodukce patogenů, ale nezaručí zničení všech bakterií a virů.
 
Správná aplikace dezinfekčního prostředku
Po umytí a osušení rukou přichází na řadu další krok, který zaručí, že vaše ruce budou skutečně čisté. Použijte bezoplachovou dezinfekci na ruce na bázi alkoholu ať už v tekuté variantě nebo ve formě gelu.
 
Správné množství dezinfekčního prostředku (asi o velikosti desetikoruny) třete oběma rukama tak dlouho, dokud ruce nebudou suché. Pečlivě se přitom věnujte i hřbetům rukou a prostoru mezi prsty.
 
Následná péče o pokožku rukou
Nezapomínejte ale ani na péči o pokožku a její regeneraci. Zabráníte tak vysušování a popraskání kůže, čímž se ruce stanou náchylnější nejen k infekcím. Po každém mytí a dezinfekci rukou použijte hydratační a ochranný krém na ruce.
 
Snažte se ruce držet v co největší čistotě. Pokud to nebude třeba, nedotýkejte se zábradlí, vypínačů a tlačítek. Při kýchání používejte jednorázové papírové kapesníky.
 
Hygiena pracovního prostředí
Časté mytí a dezinfekce rukou se mine účinkem, pokud nebudou dodrženy hygienické zásady v místě, kde trávíte čas. Zaměřte se proto také na pravidelnou dezinfekci pracovní plochy a dalších povrchů, které vás obklopují.
 
Na frekventovaných místech podniku, jako jsou hlavní vstupy, recepce, zasedací místnosti, salónky, open space kanceláře či jídelny instalujte stojany na dezinfekci. Zajistíte tak dodržení hygienických opatření i na místech, kde není přímý přístup k umyvadlu.

Prevence s rozumem

Zdravý selský rozum říká, že kromě důsledného mytí rukou a správné aplikace vhodné dezinfekce patří k prevenci virového či bakteriálního onemocnění zdravý životní styl – procházky na čerstvém vzduchu, fyzická aktivita, zdravá a vyvážená strava a celkový pozitivní přístup k životu.