Otevírací doba na přelomu roku 2025/2026. Poslední prodejní den 19.12. 2025. První prodejní den 5.1. 2026. Více info na našem blogu v aktualitách.

Jak na čištění trouby: Praktické tipy pro domácnosti i profesionální kuchyně

Čištění trouby nepatří mezi oblíbené činnosti v kuchyni, věnujte se mu však pravidelně a pečlivě, abyste předešli špatnému fungování spotřebiče i zhoršené kvalitě připravovaných jídel. Přečtěte si, co použít na čištění trouby v domácích podmínkách i v průmyslových provozech.


jak-vycistit-troubu

Čištění trouby v profesionální kuchyni: s účinnou chemií vhodnou pro gastro provoz

Digestoře, sporáky a konvektomaty v restauračních zařízeních či jídelnách dostávají zabrat každý den. Ve vytížených kuchyních je ohrožují nánosy mastnoty, kterých je třeba zbavovat se denně, potom co se zapečou, je jejich odstranění totiž velmi obtížné. Hloubkovému čištění se věnujte minimálně jednou týdně a používejte ty správné pomocníky.

Co použít na čištění trouby

Nejlepší prostředky na čištění trouby obsahují silné chemické látky, které účinně rozkládají usazeniny. Díky tomu rozpouštějí i silně připálené zbytky jídla a mastnoty, které byste jinak namáhavě drhnuli. 

 

xanto_trouby             ecolabgreaseliftrtu                          greasestrip_plus

Xanto pěna na trouby          Koncentrovaný čistící a odmašťovací               Gel na silné znečištění
Power Activ 500 ml       prostředek KitchenPro Greaselift 750ml          Greasestrip Plus 5 l

 

Čističe na trouby rozlišíte podle konzistence:

  • Husté gely – poradí si se silnými usazeninami.
  • Spreje na čištění trouby – kapalná, lehce pěnivá konzistence se hodí pro každodenní údržbu a rychlé odstranění právě vzniklých nečistot. Dostanou se i do těžko přístupných míst spojů a ventilačních otvorů
  • Pěny na čištění trouby – hustá pěna se rovnoměrně rozprostře po povrchu a ihned začíná působit. 
  • Tekutý čisticí písek, krémy a abrazivní pasty – ideální pro použití na jemné povrchy bez rizika jejich poškrábání. Poslouží spíš na odstranění lehčích nečistot. 
  • Tekuté koncentráty proti mastnotě – ten správný kalibr na odolnou mastnotu v profesionální kuchyni. Koncentrovaný přípravek naředíte podle toho, jak silný čistič zrovna potřebujete. 

Pozor! Pro čištění pracovních ploch v kuchyňských provozech používejte pouze čisticí prostředky určené pro gastro, které splňují bezpečnostní hygienická pravidla. Vybavte se také čističi na nerez a dodejte čistotu a lesk nerezovým plochám. 

Nezapomeňte chránit pokožku svých rukou, silné čisticí prostředky ji mohou vysušovat. Před čištěním si nasaďte gumové rukavice

Co je katalytické čištění trouby

Profesionální trouby bývají vybaveny katalyzačními panely, které zajišťují samočištění stěn trouby během každého pečení. Jejich speciální mikroporézní povlak s katalyzačním materiálem chemicky reaguje s mastnotou, kterou během pečení rozkládají na vodu, oxid uhličitý a jemné zbytky, které lze snadno setřít navlhčenou utěrkou z netkané textilie

Katalytické panely obvykle pokrývají pouze zadní a boční stěny. Dno a dveře trouby je třeba čistit ručně – na to se vybavte koncentrovaným odmašťovacím prostředkem

 

           oven-cleaner-power-5l-ecolabgreacecutter

Přípravek pro automatické čištění konvektomatů Oven Cleaner Power 5l                Čisticí a odmašťovací prostředek Greasecutter Plus 5l 

Babské rady na domácí čištiče trouby: ekologické i efektivní

Spotřebiče v domácích podmínkách netrpí tolik jako v těch průmyslových, přesto nebývají ušetřeny připálenin a mastnoty. Domácí troubu je vhodné čas od času, podle toho jak často ji využíváte, podrobit generální očistě například pomocí silného tekutého písku a odmašťovacího spreje na čištění trouby

V mezičase můžete vyzkoušet osvědčené tipy se surovinami, které máte běžně doma:

  1. Čištění trouby octem

Smíchejte stejný díl vody a bílého octa, nalijte směs do rozprašovače a nastříkejte ji na stěny trouby. Nechte působit alespoň 30 minut a poté setřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna.

Výhody: Čištění trouby bílým octem pomáhá nejen rozpustit mastnotu, ale i odstranit zápach.

  1. Čištění trouby sodou

Jedlou sodu rozpusťte mícháním ve vodě, dokud nevznikne hustá pasta. Naneste ji na znečištěná místa a nechte působit přes noc. Ráno vše setřete houbičkou.

Výhody: Jedlá soda vaši troubu zbaví mastnoty i připálenin.

  1. Čištění trouby citronem

Vymačkejte šťávu ze dvou citronů do misky s vodou, vložte misku do trouby a zahřejte na 100 °C po dobu 30 minut. Uvolněnou špínu pak setřete papírovou utěrkou

Výhody: Čištění trouby citronem je přírodní metoda, která zanechává svěží vůni.

  1. Čištění trouby tabletou do myčky

Tabletu do myčky namočte ve vodě a použijte ji jako abrazivní prostředek. Jemně třete znečištěná místa a poté otřete utěrkou z mikrovlákna navlhčenou čistou vodou.

Výhody: Čištění trouby tabletou do myčky si oblíbíte díky účinnosti na odolné skvrny.

Čistá trouba = chutnější jídlo

Pokud se trouba pravidelně nečistí, může to ovlivnit nejen její funkčnost, ale také zdraví, bezpečnost a kvalitu jídla. Připáleniny na stěnách trouby se během opakovaného pečení spalují a uvolňují zapáchající kouř, který proniká i do připravovaného jídla. V oblasti hygieny pak hrozí kontaminace pokrmů starými zbytky jídla a bezpečnost ohrožují zanesené ventilační otvory. Nahromaděný tuk a olej totiž mohou při vysokých teplotách začít hořet. Nepodceňujte proto pravidelné čištění trouby ani dalších spotřebičů. 

Pokud se potřebujete poradit, jsme tady pro vás od pondělí do pátku na tel. čísle 844 333 844.