
Kdy použít dezinfekci rukou a kdy stačí jen mýdlo?
Mytí rukou mýdlem je základem hygieny, o které není třeba diskutovat. Je ale dostačující v každé situaci? Přečtěte si, kdy je vhodné, nebo dokonce nutné si po umytí ruce i dezinfikovat. Předejděte šíření bakterií v situacích, kdy to skutečně hrozí – ve zdravotnictví i gastro provozech.
Mytí rukou mýdlem = vždy 1. krok
Dezinfekce neumytých rukou nemá velký smysl, proto si vždy ruce nejprve řádně umyjte. Pro správné mytí rukou dávejte přednost tekutým mýdlům. Obsahují detergenty, které rozpouští tukové látky včetně lipidových obalů některých virů, jako je například koronavirus. Tímto způsobem mýdlo na ruce nejen odstraňuje nečistoty, ale také částečně dezinfikuje pokožku. Důkladné mytí rukou mýdlem a vodou vám tedy pro zajištění hygieny v mnoha případech úplně postačí.
TIP Lari: Naučte děti, jak na správný postup při mytí rukou.
Kdy obvykle stačí mýdlo na ruce:
- po použití toalety
- před přípravou a konzumací jídla
- po kašlání, kýchání nebo smrkání
- po návratu z venkovního prostředí
Tekuté mýdlo na ruce neparfémované TORK S1 Tekuté mýdlo na ruce TORK neutralizující zápach = vhodné pro gastro
Hygienická dezinfekce rukou: kdy je třeba
Dezinfekce na ruce by tedy měla být použita na čisté ruce nebo v situacích, kdy není k dispozici voda a mýdlo. Je užitečné vědět, co je dezinfekce a jak funguje.
Co je dezinfekce?
Dezinfekce je proces, při kterém se pomocí chemických látek ničí mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry a plísně, na površích nebo pokožce. Prostředky na dezinfekci na podlahy i dezinfekci rukou jsou navrženy tak, aby rychle a účinně redukovaly počet patogenů na bezpečnou úroveň.
Kdy použít dezinfekci na ruce:
- po návštěvě zdravotnického zařízení
- po kontaktu s povrchy na veřejných místech (kliky dveří, madla v dopravě)
- před a po návštěvě osob s oslabenou imunitou
- po manipulaci s odpadem nebo čištění
Bezoplachový dezinfekční gel na ruce Celtex Gelový dezinfekční prostředek TORK Premium Alcohol
Dezinfekce na ruce ve zdravotnictví vs. v gastro provozu
Je rozdíl, zda pořizujete dezinfekci do gastronomického nebo zdravotnického zařízení a například kanceláří. Při výběru mějte na paměti bezpečnostní normy, ale třeba i parfemaci:
Tzv. potravinářská dezinfekce
Hlavním účelem dezinfekce pro gastro provozy je zabránění kontaminace potravin přenosem bakterií z rukou zaměstnanců. Samozřejmě je nutné používat jednorázové rukavice pro kontakt s potravinami, přesto by dezinfekční prostředky měly:
- být bez parfémů a barviv, aby nezanechávaly zápach nebo chuť na potravinách,
- obsahovat jemnější složky, které nejsou agresivní vůči pokožce (kvůli častému použití),
- mít rychlé odpařování, aby se minimalizoval kontakt s potravinami.
U dezinfekce na ruce pro gastro provozy si můžete všimnout také certifikace podle HACCP, což je systém kritických bodů v bezpečnosti potravin.
Zdravotnická dezinfekce
Dezinfekce v nemocnicích, ordinacích, laboratořích či pečovatelských domech má za úkol eliminaci širokého spektra patogenů, včetně bakterií, virů (např. hepatitidy, HIV) a plísní.
U dezinfekce pro zdravotnická zařízení si ohlídejte:
- vyšší obsah alkoholu (často 70 % a více) pro maximální účinnost,
- splnění normy EN 1500 a EN 12791 (hygienická a chirurgická dezinfekce rukou),
- obsah antimikrobiálních složek, které poskytují dlouhodobější ochranu,
- pro příjemnější pocit po použití i hydratační složky, které brání vysušování pokožky.
Vše samozřejmě platí také pro přípravky pro dezinfekci na nástroje i dezinfekci na podlahy.
Dezinfekce na nástroje a povrchy ve zdravotnictví – vlhčené ubrousky Rheosept WD Plus MINI
Pozor na příliš časté užívání dezinfekce na ruce
Nic se nemá přehánět, a proto dezinfekci na ruce používejte jen v případech, kdy je to nutné. Příliš častá dezinfekce rukou totiž vede k vysušené až popraskané pokožce, která je pak náchylnější. V nejhorším případě může nesprávné používání dezinfekce způsobit rezistenci vůči bakteriím.
TIP Lari: Přečtěte si, jak vyzrát na vysušenou pokožku a suché ruce.