Sleva 10% na produkty značky Infibra! Uplatni kód v košíku INFIBRA10 získej 10% slevu na celý sortiment značky Infibra! Platí jen pro konečné registrované zákazníky.

Generální úklid kuchyně: jak na čistotu, která vydrží.

Úklid kuchyně – dvě slova, která si mnozí spojují s dlouhým odpolednem stráveným mezi sporákem, linkou a lednicí. Vězte ale, že generální úklid kuchyně může být efektivní, rychlý a hlavně udržitelný. Poradíme vám, jak si zorganizovat úklid, který vydrží déle než jen pár dní a ušetří vám čas i nervy.

Jak si zorganizovat úklid: Plán krok za krokem

1. Připravte si náčiní a čisticí prostředky

Než se pustíte do práce, mějte po ruce:

   

2. Vyklízení a třídění

Začněte u skříněk a zásuvek. Vyjměte veškerý obsah a udělejte si tři hromádky:

  • Zachovalé a používané – vraťte zpět až po vyčištění úložného prostoru.
  • Prošlé nebo rozbité – vyhoďte bez výčitek.
  • Zřídka používané – přesuňte do méně dostupných částí kuchyně.

Jak vyčistit kuchyňskou linku

Myslete nejen na čisticí efekt, ale i na ochranu povrchů. Používejte jemné čisticí prostředky do kuchyně, vyzkoušet můžete i směs vody s octem.

Pozor! U choulostivějších povrchů se vyhněte neředěnému octu (může „vyžrat“ barevnost a způsobit mapy), drsné straně mycích houbiček a drátěnkám (mohou nenávratně poškrábat povrch) a všem abrazivním prostředkům.

Jak čistit lesklou kuchyň      

Lesklá kuchyň neutají ani sebemenší otisk prstů nebo šmouhu či škrábanec. Vyzbrojte se měkkou mikrovláknovou utěrkou, mýdlovým čističem, třeba saponátem na nádobí, a kbelíkem teplé vody.

  1. Začněte jemným otřením všech povrchů suchým hadříkem z mikrovlákna nebo utěrkou z netkané textilie, zbavíte je tak prachu a drobných částic, které by při dalším mytí mohly poškrábat lesklou úpravu.
  2. Pár kapek prostředku na nádobí rozpuštěných v teplé vodě a navlhčená mikrovláknová utěrka dokážou divy. Jemně stírejte povrch v jednom směru – ideálně shora dolů, krouživé tahy často zanechávají šmouhy.
  3. Dosušením suchým měkkým hadříkem obnovíte lesk.

  

 

TIP Lari: Lesklé nerezové plochy patří mezi ty nejchoulostivější. K jejich čištění používejte speciální čističe nerezových povrchů, které zabrání poškrábání a nerezu dodají působivý lesk.

Jak vyčistit matnou kuchyň

Ani u matných povrchů v kuchyni nezabráníte ulpívání otisků prstů či mastnoty. Postup jejich ošetření je v zásadě stejný jako u čištění lesklé kuchyně. Při mytí matné kuchyně však nemusíte myslet na zachování lesku – nepoužívejte žádná leštidla, závěrečné otření do sucha však doporučujeme i tady.

Jak odstranit mastnotu z kuchyňské linky

Mastnota je věčný nepřítel kuchyňských povrchů. Nejlépe na ni fungují speciální odmašťovací prostředky určené do kuchyňských prostor. Vyzkoušet můžete i babské rady, jako je roztok octa a horkou vodou (poměr 1:1) nebo pastu z jedlé sody a pár kapek vody – necháte působit a setřete.

TIP LARI: Nezapomeňte důkladně vyčistit i úchytky a hrany skříněk, kde se mastnota často drží.

A co čištění digestoře, sporáku a trouby?

Nezapomínejte na spotřebiče, které na usazenou mastnotu trpí nejvíce. Filtry digestoře odmontujte a vyčistěte teplou vodou a saponátem na nádobí. Pokud je třeba silnějšího kalibru, využijte odmašťovací prostředky. Ty si poradí i s čištěním profesionálních konvektomatů, a tak s nimi zvládnete i čištění trouby a sporáku jako nic.

       

Výhody velkého úklidu kuchyně

Na generální očistu kuchyně se zaměřte alespoň 2–4× ročně, ideálně při jarním úklidu nebo před Vánoci.

  • Zbavíte se zbytečností a prošlých potravin.
  • Zlepšíte hygienu a minimalizujete riziko plísní či škůdců.
  • Snáze udržíte běžný každodenní pořádek.
  • Ušetříte čas při vaření díky lepšímu uspořádání kuchyně.

Pořádek, který vydrží dlouho: nastavte si rutinu

I běžný malý úklid se počítá: každý den otřete kuchyňskou linku, dřez a varnou desku. Každý týden proberte lednici a pokud máte, očistěte sporák. Každý měsíc se věnujte obsahu skříněk, šuplíků a vnitřku spotřebičů. Oddálíte tak nutný generální úklid, který nakonec bude jen vylepšením už tak udržované kuchyně.