Generální úklid kuchyně: jak na čistotu, která vydrží.
Úklid kuchyně – dvě slova, která si mnozí spojují s dlouhým odpolednem stráveným mezi sporákem, linkou a lednicí. Vězte ale, že generální úklid kuchyně může být efektivní, rychlý a hlavně udržitelný. Poradíme vám, jak si zorganizovat úklid, který vydrží déle než jen pár dní a ušetří vám čas i nervy.
Jak si zorganizovat úklid: Plán krok za krokem
1. Připravte si náčiní a čisticí prostředky
Než se pustíte do práce, mějte po ruce:
- úklidové rukavice,
- houbičky a utěrky z mikrovlákna,
- ocet, jedlou sodu, univerzální čistič,
- odmašťovací prostředky na odstranění mastnoty z kuchyňské linky, digestoře a dalších součástí kuchyně,
- pytle na odpad, krabice na třídění.
2. Vyklízení a třídění
Začněte u skříněk a zásuvek. Vyjměte veškerý obsah a udělejte si tři hromádky:
- Zachovalé a používané – vraťte zpět až po vyčištění úložného prostoru.
- Prošlé nebo rozbité – vyhoďte bez výčitek.
- Zřídka používané – přesuňte do méně dostupných částí kuchyně.
Jak vyčistit kuchyňskou linku
Myslete nejen na čisticí efekt, ale i na ochranu povrchů. Používejte jemné čisticí prostředky do kuchyně, vyzkoušet můžete i směs vody s octem.
Pozor! U choulostivějších povrchů se vyhněte neředěnému octu (může „vyžrat“ barevnost a způsobit mapy), drsné straně mycích houbiček a drátěnkám (mohou nenávratně poškrábat povrch) a všem abrazivním prostředkům.
Jak čistit lesklou kuchyň
Lesklá kuchyň neutají ani sebemenší otisk prstů nebo šmouhu či škrábanec. Vyzbrojte se měkkou mikrovláknovou utěrkou, mýdlovým čističem, třeba saponátem na nádobí, a kbelíkem teplé vody.
- Začněte jemným otřením všech povrchů suchým hadříkem z mikrovlákna nebo utěrkou z netkané textilie, zbavíte je tak prachu a drobných částic, které by při dalším mytí mohly poškrábat lesklou úpravu.
- Pár kapek prostředku na nádobí rozpuštěných v teplé vodě a navlhčená mikrovláknová utěrka dokážou divy. Jemně stírejte povrch v jednom směru – ideálně shora dolů, krouživé tahy často zanechávají šmouhy.
- Dosušením suchým měkkým hadříkem obnovíte lesk.
TIP Lari: Lesklé nerezové plochy patří mezi ty nejchoulostivější. K jejich čištění používejte speciální čističe nerezových povrchů, které zabrání poškrábání a nerezu dodají působivý lesk.
Jak vyčistit matnou kuchyň
Ani u matných povrchů v kuchyni nezabráníte ulpívání otisků prstů či mastnoty. Postup jejich ošetření je v zásadě stejný jako u čištění lesklé kuchyně. Při mytí matné kuchyně však nemusíte myslet na zachování lesku – nepoužívejte žádná leštidla, závěrečné otření do sucha však doporučujeme i tady.
Jak odstranit mastnotu z kuchyňské linky
Mastnota je věčný nepřítel kuchyňských povrchů. Nejlépe na ni fungují speciální odmašťovací prostředky určené do kuchyňských prostor. Vyzkoušet můžete i babské rady, jako je roztok octa a horkou vodou (poměr 1:1) nebo pastu z jedlé sody a pár kapek vody – necháte působit a setřete.
TIP LARI: Nezapomeňte důkladně vyčistit i úchytky a hrany skříněk, kde se mastnota často drží.
A co čištění digestoře, sporáku a trouby?
Nezapomínejte na spotřebiče, které na usazenou mastnotu trpí nejvíce. Filtry digestoře odmontujte a vyčistěte teplou vodou a saponátem na nádobí. Pokud je třeba silnějšího kalibru, využijte odmašťovací prostředky. Ty si poradí i s čištěním profesionálních konvektomatů, a tak s nimi zvládnete i čištění trouby a sporáku jako nic.
Výhody velkého úklidu kuchyně
Na generální očistu kuchyně se zaměřte alespoň 2–4× ročně, ideálně při jarním úklidu nebo před Vánoci.
- Zbavíte se zbytečností a prošlých potravin.
- Zlepšíte hygienu a minimalizujete riziko plísní či škůdců.
- Snáze udržíte běžný každodenní pořádek.
- Ušetříte čas při vaření díky lepšímu uspořádání kuchyně.
Pořádek, který vydrží dlouho: nastavte si rutinu
I běžný malý úklid se počítá: každý den otřete kuchyňskou linku, dřez a varnou desku. Každý týden proberte lednici a pokud máte, očistěte sporák. Každý měsíc se věnujte obsahu skříněk, šuplíků a vnitřku spotřebičů. Oddálíte tak nutný generální úklid, který nakonec bude jen vylepšením už tak udržované kuchyně.